Problemen bij het lezen van deze mail? Klik hier
In Memoriam Marcel Leeman

Met droefheid moeten wij u melden dat Marcel Leeman op 3 mei overleden is.

Als voormalig bestuurder en Eresecretaris-Generaal van de Royal Belgian Sailing Club heeft Marcel Leeman niet alleen mee vorm gegeven aan de geschiedenis van onze club. Hij was ook een klein decennium lang in de weer om de geschiedenis van de club op schrift te stellen. Op basis van lange speurtochten in nationale en internationale archieven en aan de hand van interviews met afstammelingen van vroegere commodores stelde hij met veel zorg het verhaal van de Royal Belgian Sailing Club samen, met als resultaat het prachtige boek over ons 150 jarig bestaan.

Binnen RBSC was Marcel de trekker van veel activiteiten. Zo beschouwen we hem als de vader van de Cadetweek, die jaarlijks in Zeebrugge gevaren werd. Voor een hele generatie RBSC leden was dit de oorsprong van hun zeilervaring, en hun eerste kennismaking met het wedstrijdzeilen.

Ook buiten RBSC zette Marcel zijn stempel op de nationale en internationale geschiedenis van de zeilsport. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij als RBSC ambassadeur geroemd om zijn competentie en veelzijdigheid. Hij was een zeer bekend en gegeerd internationaal jurylid, en dat op de meest gerenommeerde internationale wedstrijden. Zo werd hij voorzitter van de jury van onder ander de “Withbread Round The World Race”, de “Copa del Rey” en de “Louis Vuitton Cup”. Marcel stond erom bekend dat hij als jurylid altijd doortastend en toch ook steeds verzoenend optrad. Ook als je aan zijn jurytafel het pleit verloor, dan verliet je nog steeds de jurykamer met het gevoel dat een wijze man met een scherp inzicht een fair oordeel had geveld. 

Naast internationaal jurylid was Marcel ook technisch zeer onderlegd. Zo was hij meer dan 3 decennia lang lid van de “Offshore Racing Council”, van waaruit hij internationale rating systemen zoals IOR, IMS en ORC Club mee vorm gegeven heeft. Ook vandaag staat zijn naam nog vermeld bij het Committee of Honour op de website van ORC.

Zijn gevorderde leeftijd verhinderde Marcel niet om het wel en wee van onze club op de voet te blijven volgen. Met veel interesse bleef hij naar heel wat clubbijeenkomsten komen. Zo was hij ook dit jaar nog aanwezig op onze nieuwjaarsreceptie in Heusden, uiteraard met het RBSC embleem dat hij met veel fierheid droeg. Hij was toen net 89 jaar geworden.

En als Marcel aanwezig was, dan was hij ook steeds actief aanwezig. Met zijn lachende ogen en zijn open geest, was hij steeds vol oprechte interesse in hoe de jongere generaties de club beleefden en vorm gaven. Als je met hem aan de praat ging dan was een guitige kwinkslag nooit ver af. Tot op het einde bleef die spitse humoristische inslag zijn handelsmerk. Na een ontmoeting met Marcel kon je niet anders dan met een warm en positief gevoel huiswaarts te keren.

We zullen Marcel blijvend herinneren als een van de meest markante figuren uit de jongste decennia van onze rijke clubgeschiedenis. Zijn heengaan zal een grote leegte nalaten.

De uitvaart van Marcel Leeman heeft in strikte intimiteit plaats gehad op 7 mei 2015. Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

National 
Measurer, Chief Measurer, Measurer Instructor
Secretary General, Chairman Offshore Section & Chairman Appeal’s Committee of KBYV-FRBY
Member of the Committee, Secretary-General & Honorary Secretary General of RBSC
Secretary General of LBWB
Yachtman of the year 1993
Lifetime Achievement Award Honorary Judge 2006

International
Member of the Offshore Racing Council 1969-2001
Member of the International Measurement Committee
Member of the International Technical Committee
Chairman Special Regulations Committee
Chairman Level Rating Classes Committee
Member of the Racing Officials Committee of ISAF
International Judge until 2005
Chairman of the Jury of the Louis Vuitton Cup
Chairman of the Jury of the Whitbread Round the World Race
Chairman of the Jury of the Copa del Rey
Chief Measurer and Member of the Jury of the Admiral’s Cup
Arbitre honoraire à titre exceptionnel de la Fédération Française de la Voile (FFV

Royal Belgian Sailing Club
Website: www.rbsc.be
E-mail: info@rbsc.be
Wenst u deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Uitschrijven